Att SMS-lån kan bli en hemsk skuldfälla är nog de flesta medvetna om, men när man står där och verkligen behöver få fram pengar kan det ändå kännas lockande att plocka upp telefonen och skicka iväg en ansökan. Jag skulle dock vilja tipsa om ett gammalt traditionellt alternativ som många verkar ha glömt bort idag – pantbanken. (Nej, jag får inte betalt av någon pantbank för att skriva det här!) Ett annat mycket bra alternativ är att ha ett kreditkort med en godkänd kredit redo ifall man behöver låna pengar.
Allra bäst är förstås att ha en egen hopsparad buffert att ta av när något oväntat händer, men samtidigt ser verkligheten ut som den gör och ibland är ett snabbt lån den minst dåliga lösningen i en akutsituation.
Att låna på pantbanken innebär att man lämnar något som pant för lånet. De flesta av oss äger något som kan pantsättas, särskilt om panten bara måste vara tillräckligt värdefull för att duga till ett litet lån. Exempel på sådant som ofta dyker upp hos de svenska pantbankerna är guld, silver, ädla stenar, klockor, hemelektronik, konst, konsthantverk, antikviteter, värdefulla mattor, designmöbler, musikinstrument, fotoutrustning, glas och porslin, smycken, medaljer, exklusiva handväskor, och hobbyutrustning för till exempel golf, jakt, fiske och klättring.
Det är upp till pantbanken att bedöma vad de anser att ditt föremål har för andrahandsvärde och hur stort lån du kan få. Därför kan det hända att man får två olika värderingar och låneerbjudanden om man tar samma föremål till två olika pantbanker.
Fördelar med att använda pantbanken istället för SMS-lån
Pantbanken tar inte någon kreditupplysning på dig.
Varje gång någon gör en kreditupplysning på dig registreras detta som en del av din kreditupplysningsinformation.
Att ha många så kallade omfrågeuppgifter (uppgift om att någon gjort kreditupplysning på dig) kan sänka din kreditvärdighet i potentiella långivares ögon, även om du skött dina krediter till punkt och pricka. Att du tagit många lån och handlat mycket på kredit kan alltså göra det svårare för dig att till exempel kvalificera för ett huslån med bra lånevillkor i framtiden. Det finns därför all anledning att försöka hålla mängden omfrågningar nere.
Pantbanken låter dig hålla ditt privatliv privat
Att låna hos pantbanken innebär att man slipper få hem fönsterkuvert från ett kreditinstitut i brevlådan varje gång det är dags att göra en inbetalning. Det kan finnas många anledningar till att man vill hålla sitt ekonomiska liv privat för nyfikna grannar, folk man delar lägenhet med, kompisen som tömmer ens brevlåda när man är bortrest, och så vidare. Även de SMS-låneföretag som skickar ut sina ordinarie avier via e-post eller SMS brukar skicka sina påminnelser som vanliga pappersbrev om man är det minsta sen med en betalning.
En annan fördel med pantbanken är att man får sina lånade pengar kontant i handen och kan betala tillbaka lånet kontakt på pantbanken, vilket är ytterligare en bonus för den som månar om privatlivets helgd och inte vill att hela livets ekonomiska transaktioner ska vara registrerade hos internetbanken.
Pantbanker i Sverige måste följa reglerna om tystnadsplikt i Pantbankslagens sjunde paragraf.
7 § Uppgifter om enskildas personliga eller ekonomiska
förhållanden som har lämnats till en pantbank får inte
obehörigen röjas.
I det allmännas verksamhet tillämpas i stället bestämmelserna
i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Den som bryter mot förbudet i första stycket ska inte dömas
till ansvar enligt 20 kap. 3 § brottsbalken. Lag (2009:463).
Du får inte någon betalningsanmärkning om du misslyckas med att betala tillbaka skulden
Man ska inte låna pengar man inte tror att man kan betala tillbaka, men samtidigt kan det hända plötsliga saker i livet som gör att man helt enkelt misslyckas med avbetalningsplanen, till exempel allvarlig sjukdom. När en sådan situation inträffar är det bättre att ha sin skuld hos pantbanken än hos ett SMS-låneföretag. Om du trots allt är nyfiken på de olika SMS-låneföretagen så kan du besöka deras webbplats och i i lugn och ro jämföra vad som passar dig bäst. SMS-lån eller gammla hederliga pantbanken.
Vad händer om jag inte betalar tillbaka min skuld?
PANTBANKEN | SMS-LÅNEFÖRETAG |
Efter att karenstiden har gått ut säljer pantbanken det pantade föremålet.
Om det blir några pengar kvar när skulden + ränta och avgifter är återbetald får du tillbaka dessa pengar. Om försäljningen inte inbringar tillräckligt för att täcka lånebeloppet + ränta och avgifter är det pantbanken som får ta den smällen eftersom det var pantbanken som värderade ditt föremål när du pantsatte det. Pantbanken lämnar inte vidare någon skuld till inkasso eller Kronofogden, och du kan inte få någon betalningsanmärkning. |
Påminnelser + påminnelseavgifter
Dröjsmålsränta Långivaren säljer vidare skulden till inkasso (= inkassoavgift) eller lämnar direkt till Kronofogden. Hos Kronofogden registreras det att du har en förfallen skuld och du får en betalningsanmärkning. Din kreditvärdighet sjunker som en sten och du kan få svårt att till exempel teckna ett telefonabonnemang, hyra lägenhet eller få ett jobb där du ska hantera pengar. |